Vítězné recepty 2013

Podle hodnocení poroty:

1. místo: Mňamka z listového těsta

SOU Podbořany

Listové těsto, anglická slanina 200g, jablka, sýr.

Těsto rozválíme, dáme anglickou slaninu, poklademe plátky jablek, hodně posypeme sýrem.

 

2. místo: Jablečný tunel

Jana Vychytilová

5 vajec,12 dkg cukru krystal, 2 lžíce kakaa, 1 smetana ke šlehání, 1 ztužovač šlehačky, 4 větší jablka

6 dkg másla a cukr na karamel, skořice, sůl

 Na mouku jsem nezapomněla, opravdu tam žádná není a proto je zákusek velmi lehoučký.

Na pánvi rozpustíme máslo, cukr a přidáme trochu skořice. Na to poklademe oloupaná jablka zbavená jádřinců, pokrájená na 8 dílků. Necháme je dusit a karamelizovat.  Jablka by měla být po chvíli měkká, ale zůstat pevná, nesmí se rozpadat (záleží i na druhu jablek). Máslo slijeme a jablka necháme vychladnout.

Mezitím upečeme piškot. Oddělíme žloutky a bílky. Žloutky ušleháme do pěny s polovinou cukru a 2 lžícemi kakaa, trochu osolíme. Bílky ušleháme s druhou polovinou cukru dotuha a opatrně smícháme s kakaovo-žloutkovou hmotou. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 180°C asi 20 minut. Necháme vychladnout a pak sejmeme pečící papír.

Do smetany dáme ztužovač, vyšleháme dotuha a opatrně smícháme s okapanými jablky. Směsí potřeme korpus a stočíme. Povrch posypeme kakaem. Necháme v lednici odpočinout.

 

3. místo: Oboustranné řezy

I. Lněníčková

Budete potřebovat 125 g másla, 125 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, špetku soli, 175 g hladké mouky, 2 lžičky kypřicího prášku, 50 ml mléka, 2 vejce (jedno do těsta, druhé na potření), 100 g mandlových plátků a 1 skořicový cukr, případně si sami smíchejte moučkový cukr s mletou skořicí podle vlastní chuti. 

Na jablečnou náplň: 400 g jablek, 300 ml vody, 50 g cukru, 1 skořicový cukr, šťávu z půlky citronu a 1 vanilkový pudink. Na šlehačkovou náplň 300 g jogurtu, 20 g moučkového cukru, 1 skořicový cukr, 250 ml smetany na šlehání, 1 sáček želatinového ztužovače a 100 ml vody.

Takže vzhůru na těsto: Máslo ušlehejte s oběma druhy cukru do pěny a přidejte špetku soli. Zvolna vmíchejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a v mléku rozšlehané vejce. Vymíchané těsto rozetřete na plech s plátem papíru, povrch lehce potřete rozšlehaným vejcem a posypte směsí mandlových plátků se skořicovým cukrem. Plát pečte zhruba 12 minut při 200 °C.

Po vyjmutí z trouby rozdělte ještě teplý plát na dva stejné díly. Oloupaná a jádřinců zbavená jablka pokrájená na kostky poduste v kastrolu pod pokličkou asi sedm minut s vodou, cukrem, skořicí a citronovou šťávou. Zvlášť smíchejte pudink s trochou vody nebo jablečné šťávy, přilijte jej do ne zcela rozvařených a rozšťouchaných jablek a za stálého míchání vše asi minutu provařte.

Jeden díl upečeného plátu obraťte mandlovými lupínky dolů, jablečnou náplň na něj rozetřete a nechte ji vychladnout. Zvlášť promíchejte ručně jogurt s cukrem včetně skořicového, vmíchejte ušlehanou smetanu a dle návodu připravený ztužovač. Rychle promíchejte a ihned hmotu rozetřete na jablečnou náplň.

Náplně přiklopte druhým plátem, mandlovými lupínky nahoru. Nechte vše v chladu ztuhnout a pokrájejte na řezy. Po ochutnání zjistíte, že jablka, mandle, skořice a všechno ostatní jde opravdu skvěle dohromady

 

Další skvělé recepty:

 

 

 

Hraběnčiny řezy

Jana Vychytilová

 

 

40dkg polohrubé mouky,1 Hera,3 lžíce cukru,1 prášek do pečiva,1 vanilkový cukr

4 vejce, do bílků 3 lžíce cukru, 5 jablek

 

Z mouky, žloutků, Hery, cukru, prášku do pečiva a vanilkového cukru vypracujeme těsto. Jeden díl dáme do mrazáku a dva díly vyválíme na plech vyložený pečícím papírem.

Na vyválené těsto nastrouháme oloupaná jablka. Bílky vyšleháme dotuha se 3 lžícemi cukru a natřeme na jablka. Díl těsta z mrazáku nastrouháme na povrch. Pečeme při 180°C asi 20 minut do zlatova.